Vegański Bigos Szlachecki

Vegański Bigos Szlachecki

Kochani – dbamy o siebie nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz.

Oto przepis na mój Vegański Bigos Szlachecki:

Składniki:

– 1 do 1,5 kg. kapusty;

– 15 – 20 dkg. suszonych pomidorów;

–40 dkg. suszonych borowików szlacheckich;

–  1 – cebula, ok. 20 dkg. orzechów włoskich (mogą być mielone);

–  8 do 10 śliwek suszonych;

– 250 ml. przetartych świeżych pomidorów;

– liscie laurowe, ziele angielskie;

– opcjonalnie – czerwona fasola (1/2 do 1 szklanki) lub tyle samo zielonego groszku;

Bierzemy się do gotowania!

Grzyby i pomidory suszone wcześniej namaczamy przez ok. 15 min. ( Renata namacza je w 2- kostkach rosołowych wege lub inny tłuszczu – jak ktoś woli!). Dodajemy pieprz czarny, majeranek, 5- listków laurowych, 8 szt. ziela angielskiego. Można użyć gotowej przyprawy do bigosu. W zależności od preferencji, można też dodać 1/2 szklanki fasoli czerwonej, lub pod koniec – zielonego groszku i natkę pietruszki. Wszystkie składniki drobno pokroić i gotować do dwóch godzin.

Uwaga: Włoskie orzechy mielone dodać na ok. 20 – 30 min. przed końcem gotowania.  Nadają potrawie bardziej zwartą konsystencję. Jednak dodane zbyt wcześnie, mogą być przyczyną przypalania bigosu.

SMACZNEGO!

Renata Lipowiecka

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>